Vítajte na našej stránke DOM OKA

Otváracie hodiny : Po - Pia 7:00 - 15:00

Za operáciou sivého zákalu už nemusíte cestovať, ani za ňu platiť.

Sivý zákal (katarakta) ľudovo nazývaný aj šedý zákal je jedným z najčastejších ochorení oka, ktoré postihuje zväčša starších ľudí. Pre toto ochorenie neexistujú žiadne lieky, kvapky, diéty či cvičenia. Jedinou možnosťou je operácia, ktorá je dostupná aj priamo v Rimavskej Sobote, v modernom zariadení a od 1. júna 2015 bez doplatku pacienta.

Katarakta je ochorenie oka, pri ktorom dochádza k zakaleniu očnej šošovky brániace prechodu svetla na sietnicu. Sivý zákal sa prejavuje zahmlením a zhoršením videnia do diaľky, pri prechodnom zlepšení videnia na blízko. Oko je nebolestivé a môže byť prítomná zmena vnímania farieb – strata sýtosti.

„V 90-tich percentách prípadov je zákal spôsobený prirodzeným procesom starnutia, avšak rýchlosť skaľovania šošovky je rôzna, môže trvať mesiace alebo roky,“ povedal Július Slanina zo zdravotníckeho zariadenia Dom oka na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote.

Na strane druhej, operácia katarakty je jedným z najúspešnejších, najbezpečnejších, ale aj najčastejších výkonov. „Ide o jednodňovú operáciu, kedy pacient strávi v našom špecializovanom pracovisku približne jeden a pol hodiny. Samotný zákrok, ktorý je bezbolestný trvá okolo 15 až 20 minút. Pacient teda od nás odíde so zalepeným okom a na druhý deň si ho môže odkryť,“ doplnil.

Zákrok sa robí metódou fakoemulzifikácie, kedy sa pomocou ultrazvuku cez 2,5 milimetrový rez odstránia skalené šošovkové hmoty a následne sa do púzdra šošovky implantuje umelá vnútroočná šošovka.

Väčšina lekárov posiela svojich pacientov kvôli operačnému zákroku do okolitých zdravotníckych zariadení. „V nemocniciach sa za zákrok platí a čakacia doba je približne šesť mesiacov. U nás sa čaká zhruba šesť týždňov a od 1. júna vykonávame operáciu sivého zákalu bez doplatku,“ zdôraznil Slanina.

Okrem chirurgických výkonov poskytujú pacientom v Dome oka aj možnosť špecializovaných a komplexných očných vyšetrení v špecializovanej glaukómovej ambulancii, ktorá má dva nadštandardné diagnostické prístroje. Prvým prístrojom je laserový tomograf sietnice, ktorý skenuje priestorovo terč zrakového nervu. Umožňuje tak včas odhaliť začínajúci zelený zákal ešte v počiatočnom štádiu. Druhým prístrojom je ultrazvuk, ktorý slúži na biometriu oka. Odborným garantom spoločnosti je MUDr. Jozef Oslanec z II. Očnej kliniky SZU, FNsP F.D.Roosvelta v Banskej Bystrici.

Neštátne zdravotnícke zariadenie Dom oka je známe svojím príjemným prostredím, kvalitnými priestormi na vysokej úrovni ako aj svojimi odborníkmi so skúsenosťami v odbore už viac ako desať rokov. Dom oka nájdete v Rimavskej Sobote na Hlavnom námestí 3. Toto špecializované pracovisko na výkony jednodňovej očnej chirurgie je otvorené od pondelka do piatku v čase od 8.00 do 15.00 hod.